Apple’ın, fotoğraflardaki istenmeyen öğeleri kaldırmak için kullanılabileceği yeni “Clean Up” (Temizleme) özelliğinin tanıtımlarını görmüş olabilirsiniz. Bu özellik, belirli donanım ve yazılım yeteneklerine sahip Apple müşterileri için Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, İrlanda, Güney Afrika, Birleşik Krallık ve ABD gibi ülkelerde kullanıma sunuldu. Peki, bu araç tam olarak ne yapıyor ve fotoğraflara olan güvenimizi nasıl etkileyebilir?

T.J
Yapay Zeka İstenmeyenleri Siliyor, Yerine Yenisini Koyuyor
Clean Up özelliği, üretken yapay zeka (AI) kullanarak çalışıyor. Fotoğrafı analiz ediyor ve dikkat dağıtıcı olabileceğini düşündüğü öğeleri kullanıcıya öneriyor. Kullanıcılar, önerilen bu öğelere dokunarak veya kendileri silmek istedikleri alanları daire içine alarak istenmeyen kısımları kaldırabiliyor. Ardından cihaz, yine üretken yapay zekayı kullanarak, silinen alanın çevresindeki bilgilere dayanarak mantıklı bir şekilde boşluğu doldurmaya çalışıyor.
Fotoğrafları Aldatmak Artık Daha Kolay Hale Geliyor
Akıllı telefonlar için fotoğraf düzenleme uygulamaları on yılı aşkın süredir mevcut. Ancak şimdi, yeni bir üçüncü parti uygulama indirmenize, para ödemenize veya kullanmayı öğrenmenize gerek kalmıyor. Uygun bir Apple cihazınız varsa, bu özellikleri doğrudan telefonunuzun varsayılan fotoğraf uygulamasında kullanabiliyorsunuz. Apple’ın Clean Up aracı, çeşitli teknoloji şirketleri tarafından sunulan benzer araçların arasına katılıyor. Android telefon kullanıcıları Google’ın Magic Editor‘ını kullanmış olabilir. Bu, kullanıcıların yapay zeka kullanarak nesneleri taşımasına, yeniden boyutlandırmasına, rengini değiştirmesine veya silmesine olanak tanır. Belirli Samsung cihazlarına sahip kullanıcılar da yerleşik fotoğraf galerisi uygulamalarını kullanarak fotoğraflardaki öğeleri kaldırabilir. Geçmişte de aldatmanın analog ve daha yakın zamanda dijital yolları her zaman vardı. Ancak bu araçların mevcut yazılımlara ücretsiz ve kullanımı kolay bir şekilde entegre edilmesi, bu olasılıkları çok daha erişilebilir hale getiriyor.
Görsel Kanıtların Güvenilirliği Sorgulanıyor
Fotoğrafları düzenlemek veya tamamen yeni görüntüler oluşturmak için yapay zekayı kullanmak, fotoğrafların ve videoların güvenilirliği konusunda önemli soruları gündeme getiriyor. Polis vücut kameralarından trafik kameralarına, sigorta taleplerinden paketlerin güvenli teslimatını doğrulamaya kadar her şeyde bu cihazların ürettiği görsele güveniyoruz. Eğer teknolojideki ilerlemeler resimlere ve hatta videolara olan güvenimizi aşındırıyorsa, gözlerimize inanmanın ne anlama geldiğini yeniden düşünmemiz gerekiyor.
Bu Araçlar Başka Nasıl Kullanılabilir?
Dikkat dağıtıcı veya istenmeyen öğeleri kaldırma fikri cazip olabilir. Kalabalık bir turistik yere gittiyseniz, çevreye daha fazla odaklanabilmek için diğer turistlerden bazılarını kaldırmak çekici gelebilir. Peki dikkat dağıtıcı unsurları kaldırmanın ötesinde, bu araçlar başka nasıl kullanılabilir? Bazı insanlar bunları filigranları kaldırmak için kullanıyor. Filigranlar genellikle fotoğrafçılar veya şirketler tarafından çalışmalarını izinsiz kullanıma karşı korumak için eklenir. Bunları kaldırmak, izinsiz kullanımı daha az belirgin hale getirir ancak daha az yasal yapmaz. Diğerleri bunları kanıtları değiştirmek için kullanıyor. Örneğin, bir satıcı hasarlı bir malın fotoğrafını düzenleyerek kargolamadan önce iyi durumda olduğunu iddia edebilir. Görüntü düzenleme ve oluşturma araçları daha yaygın ve kullanımı kolay hale geldikçe, kullanım alanları listesi de orantılı olarak genişliyor. Ve bu kullanımlardan bazıları hoş olmayan sonuçlar doğurabilir. Örneğin, yapay zeka üreteçleri artık gerçekçi görünümlü sahte faturalar yapabiliyor. İnsanlar daha sonra bunları işverenlerine sunarak aslında yapmadıkları masraflar için geri ödeme almaya çalışabilirler.
Gördüğümüz Herhangi Bir Şeye Artık Güvenebilir Miyiz?
Bu gelişmeler göz önüne alındığında, bir şeyin “görsel kanıtına” sahip olmak ne anlama geliyor? Bir fotoğrafın düzenlendiğini düşünüyorsanız, yakınlaştırmak bazen yapay zekanın hata yaptığı anomalileri ortaya çıkarabilir. Clean Up özelliğinin eski içerikle tam olarak eşleşmeyen yeni içerik oluşturduğu bazı alanların yakınlaştırılmış bir versiyonu yukarıdaki görselde görülebilir. Genellikle tek bir görüntüyü manipüle etmek, aynı sahnenin birden fazla görüntüsünü aynı şekilde ikna edici bir şekilde düzenlemekten daha kolaydır. Bu nedenle, aynı sahneyi farklı açılardan gösteren birden fazla çekim istemek yararlı bir doğrulama stratejisi olabilir. Bir şeyi kendi gözlerinizle görmek en iyi yaklaşım olabilir, ancak bu her zaman mümkün değildir. Biraz ek araştırma yapmak da yardımcı olabilir. Örneğin, sahte fatura durumunda, restoran gerçekten var mı? Faturada gösterilen tarihte açık mıydı? Menüde iddia edilen ürünler sunuluyor mu? Vergi oranı yerel bölgeninkiyle eşleşiyor mu? Yukarıdaki gibi manuel doğrulama yaklaşımları açıkçası zaman alır. Bu sıradan görevleri otomatikleştirebilen güvenilir sistemlerin, yapay zeka düzenlemesi ve üretimi riskleri arttıkça popülerliğinin artması muhtemeldir.
Düzenleyicilerin ve Farkındalığın Rolü Önemli
Aynı şekilde, insanların yapay zeka teknolojisini kötüye kullanmamasını sağlamada düzenleyicilerin de oynayacağı bir rol var. Avrupa Birliği’nde, Apple’ın Clean Up işlevini de içeren Apple Intelligence özelliklerini kullanıma sunma planı “mevzuattaki belirsizlikler” nedeniyle ertelenmişti. Yapay zeka hayatımızı kolaylaştırmak için kullanılabilir. Her teknoloji gibi, iyi ya da kötü amaçlarla kullanılabilir. Neler yapabileceğinin farkında olmak ve görsel ve medya okuryazarlığınızı geliştirmek, dijital dünyamızın bilgili bir üyesi olmak için esastır.
Apple’ın Yeni ‘Temizleme’ Aracı Gözlerimize İnanmayı Zorlaştırıyor mu? yazısı ilk önce BeeTekno yayınlanmıştır.