Derin Deniz Balığının Kafasına Yapışan ‘Domuz Kuyruklu’ Parazitler Görüntülendi!

 

Bilim insanları, Antarktika yakınlarındaki Güney Sandviç Adaları açıklarında yaptıkları keşif gezisi sırasında oldukça tuhaf ve biraz da ürkütücü bir manzarayla karşılaştı. Derin denizde yaşayan bir fare kuyruklu balığın kafasına yapışmış, kan emerek yaşayan ve arkalarından sarkan uzun yumurta keseleriyle sanki ‘domuz kuyruğu’ takmış gibi görünen bir çift parazit, kameralara yakalandı.

cXo6j72QxcbLBWoMcGX9HC-1024-80.png

Antarktika Açıklarındaki Keşif Gezisi Bu Görüntüyü Yakaladı

Bu şok edici görüntüler, Schmidt Okyanus Enstitüsü tarafından yürütülen bir keşif gezisi sırasında, denizin yaklaşık 489 metre derinliğinde kaydedildi. Gezinin amacı, Güney Atlantik Okyanusu’ndaki bu volkanik adalar zincirinin deniz tabanını ve biyoçeşitliliğini incelemekti. Görüntülenen balığın, büyük kafaları ve ince uzun kuyrukları nedeniyle ‘fare kuyruklu’ veya ‘grenadiye’ olarak bilinen *Macrourus* cinsine ait bir derin deniz balığı olduğu belirtildi. Bu balıklar genellikle Antarktika’yı çevreleyen Güney Okyanusu ile Atlantik Okyanusu’nun kuzey ve güneyindeki soğuk ve derin sularda yaşıyor.

Kafaya Saplanıp Kan Emerek Yaşıyorlar

Balığın kafasının iki yanına yapışmış olan canlılar ise *Lophoura szidati* adı verilen küçük kabuklu parazitler (kopepodlar). Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nden evrimsel biyolog James Bernot, bu parazitlerin balığın kaslarına gömdükleri kazıyıcı ağız kısımlarını kullanarak konakçının kanı ve vücut sıvılarıyla beslendiğini açıklıyor. Bernot, bu parazitlerin ‘mezoparazit’ olduğunu, yani vücutlarının bir kısmının konağın içinde, bir kısmının ise dışında bulunduğunu belirtiyor. Görüntüde de parazitlerin kafa kısımları balığın içine gömülüyken, orta ve arka kısımları ile ‘domuz kuyruğu’ gibi görünen yumurta keseleri dışarıda duruyor.

Yaşam Döngüleri de Kendileri Kadar İlginç Bulundu

Antarktika sularındaki derin deniz balığı parazitleri hakkında çok az şey bilinse de, *L. szidati*’nin bu bölgedeki *Macrourus* türlerinde en sık rastlanan parazitlerden biri olduğu biliniyor. Bu parazitlerin larvaları konakçılarını bulup derilerine gömülüyor ve beslenmeye başlıyor. Bu sırada başkalaşım geçirip büyüdükçe konakçıya tutunmalarını sağlayan çapa benzeri yapılar geliştiriyorlar. Görüntüdeki her bir parazitin taşıdığı ikişer yumurta kesesinin içinde yüzlerce yumurta bulunuyor. Bernot, bu kopepodların yumurtalarını, içinden yüzen larvalar çıkana kadar vücutlarına bağlı keselerde taşıdığını ve bu larvaların da sonunda kendi konakçılarını bulmak üzere yola çıktığını anlatıyor. Bu parazitlerin ne kadar yaşadığı tam olarak bilinmese de, mikroskobik boyuttan büyüyerek balığa kalıcı olarak yapıştıkları ve muhtemelen aylarca yaşadıkları düşünülüyor. Hatta parazit öldükten sonra bile, kafasının gömülü olduğu kalıntıların yıllarca konakçının vücudunda kalabildiği belirtiliyor.

Derin Denizlerin Gizemli Canlıları Şaşırtmaya Devam Ediyor

Schmidt Okyanus Enstitüsü’nün bu keşfi, okyanusların derinliklerindeki yaşamın ne kadar çeşitli ve bazen de ne kadar tuhaf olabileceğini bir kez daha gösterdi. Özellikle Antarktika gibi zorlu bölgelerdeki derin deniz ekosistemleri hakkında bilgilerimiz hala çok kısıtlı ve yapılan her yeni gözlem, bu gizemli dünyanın sırlarını aralamaya yardımcı oluyor.

 

Derin Deniz Balığının Kafasına Yapışan ‘Domuz Kuyruklu’ Parazitler Görüntülendi! yazısı ilk önce BeeTekno yayınlanmıştır.