Dünyanın en büyük güneş teleskobu, Perşembe günü (24 Nisan) bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre, yıldızımızın işleyişine her zamankinden daha derinlemesine bakmayı sağlayacak güçlü yeni bir “göz” kazandı.
Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu Yeni Enstrümanıyla Görüntüleri Netleştirecek
Hawaii’nin Maui adasındaki bir dağın zirvesinde konumlanan Daniel K. Inouye Güneş Teleskobu, Güneş’imizin yüzeyinin çarpıcı derecede detaylı görüntülerini yeryüzüne ulaştırıyor. ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilen bu gözlemevi, Güneş atmosferini ve Güneş’in manyetik alanını, temel güneş gizemlerine yanıt verebilecek küçük özellikleri incelemek üzere tasarlandı. Bilim insanları Perşembe günü yaptıkları açıklamada, teleskobun zaten keskin olan görüşünün, Güneş ışığından elde edilen bilgiyi en üst düzeye çıkarmak için tasarlanan yeni bir enstrüman sayesinde önemli ölçüde artırıldığını belirtti.
Yeni Enstrüman Güneş Teleskobunun Kalbi Olacak
Almanya’daki Güneş Fiziği Enstitüsü’nde enstrümanın proje bilimcisi olan Matthias Schubert yaptığı açıklamada, “Bu enstrüman, tabiri caizse, güneş teleskobunun kalbidir ve şimdi nihayet nihai varış noktasına ulaşıyor,” dedi. Visible Tunable Filtergraph veya VTF olarak bilinen bu enstrüman, Inouye Güneş Teleskobuna eklenen beşinci ve en güçlü enstrüman olma özelliğini taşıyor. Güneş patlamalarının başladığı bölgeleri – görünen yüzey veya fotosfer ve üzerindeki görünmez katman olan kromosferi – herhangi bir güneş gözlemevinin en yüksek hassasiyetiyle incelemek üzere tasarlandı. Yeni kurulan VTF yakın zamanda ilk kez Güneş’e baktı ve devam eden teknik test aşamasında bile, Güneş üzerindeki çok ince detayları çözme ve görüntüleme vaadini şimdiden yerine getiriyor.
VTF ile Güneş Lekelerindeki Detaylar Daha Net Görülecek
Yukarıdaki görüntü, Inouye güneş teleskobundaki VTF ile yapılan ilk ışık çalışmaları sırasında elde edildi ve bir güneş lekesinin içindeki yapıların ne kadar hassas bir şekilde çözüldüğünü gösteriyor. Görüntünün orijinal versiyonundaki her piksel, Güneş üzerinde 10 kilometreye (veya 6,2 mile) karşılık geliyor. Bilim insanları, VTF’den elde edilecek verilerle yapılacak gelişmiş bilgisayar işlemleri sayesinde görüntülerin daha da keskinleşeceğini ve Güneş üzerindeki daha küçük yapıların bile çözümlenebileceğini belirtiyor.
Yeni Teknoloji Sayesinde Güneş Patlamalarının Sırları Çözülebilecek
Almanya’daki Güneş Fiziği Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, VTF’yi Inouye Güneş Teleskobunun geliştirilme süresiyle लगभग aynı olan 15 yıldır geliştiriyorlar. Enstrümanı bu kadar özel kılan şey, güneş ışığını olağanüstü detaylı bir şekilde analiz edebilme yeteneği. VTF, güneş ışığını temel bileşenlerine ayıran iki cihaza, yani interferometerlere ev sahipliği yapıyor. Sofistike bir renk ve polarizasyon filtresi işlevi görerek, saniyede yüzlerce keskin görüntü oluşturmak için Güneş ışığı spektrumunun dar dilimlerini seçiyorlar. Yapılan açıklamaya göre, toplanan veriler bilim insanlarının, güneş patlamalarına neden olan sıcak plazma ve manyetik alanlar arasındaki karmaşık etkileşimi çözmelerine yardımcı olacak.
Teleskop Uzun Yıllar Boyunca Güneş’i İnceleyecek
Inouye Güneş Teleskobunun yaklaşık 11 yıllık dört güneş döngüsünü kapsayacak şekilde 44 yıl boyunca çalışması planlanıyor. Bu süre zarfında, enstrümanlarında değişiklikler olması muhtemel. Daniel Inouye Güneş Teleskobu’nun direktör yardımcısı David Boboltz daha önce yaptığı açıklamada, “Inouye Güneş Teleskobunun gerçek gücü esnekliği, yükseltilebilirliğidir,” demişti. “Güneş’i incelemek için İsviçre Çakısı’na sahip olmak gibi.”
Dünyanın En Büyük Güneş Teleskobu Güneşin Sırlarını İncelemek İçin Yeni Bir ‘Göz’ Kazandı yazısı ilk önce BeeTekno yayınlanmıştır.