Mayıs 2025 Gökyüzü Rehberi: Gezegenler, Meteor Yağmuru ve Beklenen Yıldız Patlaması!

 

NASA Jet İtki Laboratuvarı’ndan Preston Dyches’in hazırladığı gökyüzü raporuna göre Mayıs ayı, gökbilim meraklıları için heyecan verici olaylara sahne olacak. Akşam ve sabah gökyüzünde parlayan gezegenler, Eta Kova (Aquarid) meteor yağmurunun zirvesi ve çıplak gözle görülebilecek nadir bir yıldız patlaması (nova) beklentisi bu ayın öne çıkanları arasında.

keyhole-final-2-min

Gezegen Geçidi: Akşam ve Sabah Gökyüzünde Neler Var?

Bu ay gün batımından sonra batı ufkunda Mars ve Jüpiter‘i görebilirsiniz. Mars hava karardıktan sonra birkaç saat daha görünürken, Jüpiter akşam 21:30-22:00 civarında batıyor ve her geçen gün ufka daha da yaklaşıyor. 3 Mayıs akşamı Ay, Mars’ın hemen yanında olacak.

Sabah gökyüzünde ise doğu ufkunda Venüs ve Satürn parlıyor olacak. Ayın başında birbirine yakın görünen bu iki gezegen, ay ilerledikçe birbirinden uzaklaşacak. Mayıs sonlarında ise şafak öncesi gökyüzünde Ay, Satürn ve Venüs’ün bir araya gelişine tanık olabilirsiniz. 23 Mayıs sabahı Ay, Venüs ve Satürn’ün arasında ince bir hilal şeklinde görünecek.

Eta Kova Meteor Yağmuru Zirve Yapıyor

Mayıs başında yıllık Eta Kova (Aquarid) meteor yağmuru gerçekleşecek. Bu meteorlar, Halley Kuyruklu Yıldızı’nın bıraktığı toz kalıntılarından kaynaklanıyor. Genellikle hızlı hareket eden ve arkalarında saniyelerce kalabilen parlak izler bırakan meteorlardır. Güney Yarımküre’de daha iyi gözlemlense de, Kuzey Yarımküre’den saatte 10 ila 20 meteor görülebilir. Bu yıl zirve tarihi olan 6 Mayıs sabahı Ay, gece 03:00 civarında batacağı için şafağa kadar karanlık bir gökyüzü gözlem için ideal koşullar sunacak. Zirveden önceki 2-3 gece de gözlem yapmak için uygun.

Gözler T Coronae Borealis’te: Patlama Yaklaşıyor mu?

Gökbilimciler aylardır, yaklaşık 3.000 ışık yılı uzaklıktaki T Coronae Borealis (T CrB) adlı ikili yıldız sisteminde beklenen “nova” patlamasının ışığının Dünya’ya ulaşmasını bekliyor. Sistemde, bir kırmızı dev yıldız ve etrafında dönen bir beyaz cüce bulunuyor. Beyaz cüce, kırmızı devden sürekli hidrojen çekiyor ve yaklaşık 80 yılda bir, biriken hidrojen nükleer bir patlamaya (nova) neden oluyor. Son patlama 1946’daydı.

Normalde çıplak gözle görülemeyecek kadar sönük olan T CrB, patlama sırasında Kutup Yıldızı (Polaris) kadar parlak olması bekleniyor. Kuzey Tacı (Corona Borealis) takımyıldızında, parlak Arcturus ve Vega yıldızları arasında yer alıyor.

Patlamanın tam zamanını tahmin etmek zor olsa da, yıldızın 2024 ortalarında ani bir sönükleşme göstermesi (1946 patlaması öncesine benzer şekilde) beklentiyi artırdı. Patlama gerçekleştiğinde, muhtemelen sadece birkaç gün zirve parlaklığında kalacak. Bir sonraki patlamanın 80 yıl sonra olması beklendiğinden, bu nadir olayı kaçırmamak için gökyüzünü takip etmekte fayda var!

 

Mayıs 2025 Gökyüzü Rehberi: Gezegenler, Meteor Yağmuru ve Beklenen Yıldız Patlaması! yazısı ilk önce BeeTekno | Güncel Teknoloji Haberleri ve İncelemeler yayınlanmıştır.