Neuralink Bir İlke İmza Attı: ALS Hastası Beyin İmplantıyla YouTube Videosu Hazırladı

Elon Musk’ın beyin-bilgisayar arayüzü şirketi Neuralink, insanlı deneylerinde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Şirketin beyin çipini alan üçüncü insan ve ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) teşhisi konan ilk kişi olan Brad Smith, beyin implantını kullanarak bir YouTube videosu düzenledi, seslendirdi ve yayınladı. Bu, bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) ile yapılan ilk YouTube videosu olarak tarihe geçti.

IMG_5136-Color-Corrected

Beyin Sinyalleriyle Video Düzenledi

Smith, geçen hafta YouTube’da yayınladığı videoda, beyin implantını günlük hayatında nasıl kullandığını gösterdi. Beyin-bilgisayar arayüzünün, beyninden gelen sinyalleri kullanarak MacBook Pro bilgisayarındaki fare imlecini nasıl kontrol etmesini sağladığını ve bu sayede videoyu nasıl düzenlediğini anlattı. Smith, implantın beyninin motor korteksine yerleştirildiğini ve sürekli düşüncelerini okumak yerine, imleci nereye ve nasıl hareket ettirmek istediğini belirten beyin sinyallerini yorumladığını açıkladı. Başlangıçta imleci kontrol etmek için elini hareket ettirdiğini hayal etmeyi denese de, dilini hareket ettirmeyi ve çenesini sıkmayı düşünmenin imleci kontrol etmek ve tıklamak için daha etkili olduğunu keşfetti.

Yapay Zeka Kendi Sesiyle Konuşmasını Sağladı

ALS hastalığı nedeniyle konuşma yetisini kaybeden Smith’in videoyu kendi sesiyle anlatması da yapay zeka sayesinde mümkün oldu. Konuşma yetisini kaybetmeden önceki ses kayıtları kullanılarak, Smith için sentetik bir ses oluşturuldu ve video bu sesle seslendirildi.

Teknoloji Hayatını Değiştirdi

Smith, daha önce iletişim kurmak için göz takip teknolojisini kullandığını ancak bu teknolojinin karanlık odalarla sınırlı olduğunu belirtti. Neuralink implantının ise dışarıda ve farklı ışık koşullarında iletişim kurmasına olanak tanıdığını söyledi. İmplant aynı zamanda Smith’in çocuklarıyla “Mario Kart” gibi video oyunları oynamasına da imkan tanıyor. Smith, muhabir Ashlee Vance’e verdiği demeçte, “Buraya gelmek yıllar aldı ve hala duygulanıp ağlıyorum. Benden daha büyük bir amaca sahip olmak gerçekten güzel. Gelecekte bu çalışmayla başkalarına hizmet etmekten gerçekten heyecan duyuyorum,” ifadelerini kullandı.

Neuralink implantı, yaklaşık olarak üst üste konmuş beş madeni para büyüklüğünde ve beyindeki nöronlardan gelen sinyalleri okumak için tasarlanmış 1000’den fazla elektrot içeriyor. Bu elektrotlar sayesinde sistem, kullanıcının hareket niyetini yüksek hassasiyetle algılayabiliyor. Daha önce maymunlar üzerinde test edilen teknoloji, ilk kez Ocak 2024’te Noland Arbaugh adlı felçli bir hastaya uygulanmıştı. Neuralink, 2026 sonuna kadar 1000’den fazla hastaya ulaşmayı hedefliyor.

 

Neuralink Bir İlke İmza Attı: ALS Hastası Beyin İmplantıyla YouTube Videosu Hazırladı yazısı ilk önce BeeTekno | Güncel Teknoloji Haberleri ve İncelemeler yayınlanmıştır.