SosyalUp Etki Odaklı Sohbetler İle Sivil Toplumun Nabzını Tutuyor

Sivil toplum ve sosyal girişim alanındaki ilham verici hikâyeleri daha fazla insana ulaştırmayı hedefleyen SosyalUp, “Etki Odaklı Sohbetler” isimli YouTube serisinin ilk iki bölümünü izleyiciyle buluşturdu. Serinin açılış bölümünde Konuşmamız Gerek Derneği’nin Kurucu Ortağı İlayda Eskitaşçıoğlu Karavelioğlu, ikinci bölümde ise KODA’nın (Köy Okulları Değişim Ağı) Genel Koordinatörü Mine Ekinci konuk oldu.Sosyal sorumluluk, girişimcilik, etki yatırımı ve sivil toplum alanında Türkiye’nin en kapsamlı haber, yorum ve analiz platformu SosyalUp’ın, YouTube kanalından yayınlanan ilham verici yeni söyleşi serisi “Etki Odaklı Sohbetler”in ilk iki bölümü izleyiciyle buluştu.

SosyalUp-Etki-Odakli-Sohbetler-Gorseli

SosyalUp Editörü Dilek Koyuncu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen serinin her bölümünde bir sivil toplum kuruluşu ya da sosyal girişimin temsilcisi konuk olarak kendi hikayelerini, yürüttükleri sosyal etki çalışmalarını ve topluma katkı sağlama vizyonlarını anlatıyor.

SosyalUp’tan İlham Veren Sohbetler

Etki Odaklı Sohbetler video serisinin ilk konuğu Konuşmamız Gerek Derneği Kurucu Ortağı İlayda Eskitaşçıoğlu Karavelioğlu oldu. Eskitaşçıoğlu, regl yoksulluğuna karşı verdikleri mücadeleyi, derneğin kuruluş hikâyesini, sahadaki çalışmaları ve Birleşmiş Milletler Genç Liderler Konseyi’ndeki görevini anlattı.

Regl deneyiminin doğal bir deneyim olmasına rağmen hala tabularla çevrili olduğunu vurgulayan Eskitaşçıoğlu, “Konuşmak, en basit ama en etkili değişim aracımız. Bazen bir amfide yüzlerce kişiye anlatmak, küçük bir aile sofrasında bu konuyu açmaktan daha kolay geliyor. Ama toplumsal dönüşümün anahtarı tam da burada yatıyor: Kendi çekirdek ailemizden, en yakın çevremizden başlayarak bu deneyimi görünür ve konuşulur kılmak. Konuştuğumuzda yalnız olmadığımızı görüyoruz, güçleniyoruz ve başka kadınlara da cesaret veriyoruz. Regl, utanılacak ya da gizlenecek bir şey değil; insan yaşamının doğal bir parçası. Bu süreci konuşarak normalleştirmek, toplumsal tabuları yıkmak ve kendi bedenimizle daha sağlıklı bir ilişki kurmak hepimizin elinde” dedi.

İkinci bölümün Konuğu KODA Genel Koordinatörü Mine Ekinci

Etki Odaklı Sohbetler’in ikinci bölümünde ise KODA (Köy Okulları Değişim Ağı) Genel Koordinatörü Mine Ekinci konuk oldu. KODA’nın kuruluş hikayesini, Türkiye’de köy öğretmenleriyle birlikte nitelikli köy okulu eğitimini yaygınlaştırmak için yürüttükleri öncü çalışmaları anlatan Ekinci, ayrıca yerel topluluklarla iş birliği içinde sosyal etki yaratma hedeflerini de dile getirdi.

SosyalUp-Etki-Odakli-Sohbetler-Katildi

Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için kırsaldaki öğretmenleri güçlendiren projelerinden bahseden Mine Ekinci: “Eğitimde fırsat eşitliğinin gerçek anlamda sağlandığı bir ülkede, anne-babanızın eğitim ve gelir düzeyi sizin eğitim kalitenizi belirlememeli. Türkiye’de Dünya Bankası verilerine göre en büyük fırsat eşitsizliği gelir farklılığına, ardından kır-kent ve bölgesel farklılıklara dayanıyor. Aynı gelire sahip iki çocuk, biri şehirde biri kırsalda yaşıyorsa, şehirde yaşayanın daha nitelikli eğitim alma ihtimali istatistiksel olarak çok daha yüksek. Eğitimde fırsat eşitliği için bu farkları en aza indirmek, özellikle erken çocukluk eğitiminden itibaren destek sağlamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

SosyalUp Etki Odaklı Sohbetler İle Sivil Toplumun Nabzını Tutuyor yazısı ilk önce BeeTekno | Güncel Teknoloji Haberleri ve İncelemeler yayınlanmıştır.