Trump’tan Apple’a Sert Uyarı: “Hindistan’da Üretim İstemiyoruz”

ABD eski başkanı ve 2024 seçimlerinin güçlü adayı Donald Trump, Apple’ın iPhone üretimini Hindistan’a kaydırma planlarına açıkça karşı çıktı. Katar ziyareti sırasında açıklama yapan Trump, Apple CEO’su Tim Cook ile arasında geçen diyaloğu paylaşarak, “Hindistan’da üretim istemiyoruz” dedi.

Trump: “500 Milyar Dolarla Geliyorsunuz Ama Hindistan’da Üretiyorsunuz”

Trump, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Dün Tim Cook’la ufak bir problem yaşadım. 500 milyar dolarlık yatırımla geliyorsunuz ama şimdi her yerde Hindistan’da üretim yapmaya başladığınızı duyuyorum. Biz Hindistan’da üretimle ilgilenmiyoruz.”

Bu çıkış, Apple’ın ABD’ye yönelik yatırım planlarını gündeme taşıdı. Şubat ayında Apple, önümüzdeki 4 yıl içinde ABD’ye 500 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklamıştı. Ancak iPhone üretiminin ABD’ye taşınması, iş gücü, tedarik zinciri ve altyapı eksiklikleri nedeniyle pek mümkün görünmüyor.

Apple iPhone Üretimini Neden Hindistan’a Kaydırıyor?

Apple, son yıllarda ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimleri nedeniyle iPhone üretimini Çin dışına taşımaya başladı. Hindistan, düşük maliyetli iş gücü ve hükümet destekleri sayesinde Apple’ın en büyük üretim üslerinden biri haline geldi.

The Financial Times’ın nisan ayında yayımladığı habere göre, Apple’ın hedefi 2026 yılı sonuna kadar ABD’de satılacak tüm iPhone’ları Hindistan’da üretmek.

Trump’ın Yeni Tarifeleri ve ABD Üretim Baskısı

Trump, yeniden başkan seçilirse Çin ve Hindistan gibi ülkelerdeki üretim faaliyetlerine daha sert ticaret tarifeleri getirmeyi planlıyor. Apple gibi teknoloji devlerinin, bu politik baskı karşısında nasıl bir yol izleyeceği ise merak konusu.

Trump’tan Apple’a Sert Uyarı: “Hindistan’da Üretim İstemiyoruz” yazısı ilk önce BeeTekno | Güncel Teknoloji Haberleri ve İncelemeler yayınlanmıştır.