Dünyanın En Küçük Kablosuz Robotu Mıknatısla Uçuyor

UC Berkeley’den bir araştırma ekibi, böceklerin uçuş mekaniğinden ilham alarak dünyanın en küçük kablosuz uçan robotunu geliştirdi. Sadece 21 miligram ağırlığındaki ve 1 santimetreden küçük çapa sahip robot, harici manyetik alanla kontrol ediliyor. İki mıknatıstan oluşan pervane sistemi, dış manyetik alanın şiddeti ayarlanarak kaldırma kuvveti ve hassas uçuş manevraları sağlıyor.

20250321_Drone_AVL_0207-683x1024-1

Dar Alanlarda Keşif ve Kurtarma Görevine Hazır

Çiçek toplayan arılar gibi hedefe yönelme yeteneğine sahip robot, boru içi gibi ulaşılması zor alanlarda çevresel izleme ve arama-kurtarma operasyonlarında kullanılabilecek. Proje lideri Liwei Lin, “Bu sistem yapay tozlaşma için bile potansiyel taşıyor” açıklamasını yaptı. Ancak robotun şu anki prototipi, rüzgar gibi ani değişimlere karşı sensör eksikliği nedeniyle pasif uçuşla sınırlı.

Manyetik Alanla Şarj ve Kontrol Bir Arada

Pil gerektirmeyen tasarım, elektromanyetik bobinler aracılığıyla hem enerji sağlıyor hem de uçuş rotasını yönetiyor. Araştırmacılar, robotu 1 milimetrenin altına indirerek radyo dalgaları gibi zayıf alanlarla çalıştırmayı hedefliyor. Bu boyuta ulaşıldığında, tıbbi prosedürlerde vücut içi mikro cerrahide kullanım öngörülüyor.

Hamam Böceği ve Karınca Sürüsü Robotlar da Yolda

Ekip, aynı teknolojiyi kullanarak insan ağırlığına dayanıklı hamam böceği robotlar ve karıncalar gibi sürü halinde çalışabilen mikro robotlar üzerinde de çalışıyor. “Science Advances” dergisinde yayımlanan çalışmada, bu robot sürülerinin kan pıhtısı temizleme gibi kompleks tıbbi müdahalelerde takım halinde kullanılabileceği belirtiliyor.

 

Dünyanın En Küçük Kablosuz Robotu Mıknatısla Uçuyor yazısı ilk önce BeeTekno yayınlanmıştır.