Harvard’dan kuantum ağlar için foton yönlendirici

Harvard Üniversitesi araştırmacıları, kuantum bilgisayarların birbirine bağlanmasını sağlayacak bir foton yönlendirici geliştirdi.

Kübitler ışıkla kontrol edilebilecek

Harvard Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’nda geliştirilen cihaz, süper iletken kuantum bitlerinin (kübit) optik sinyallerle kontrol edilmesine olanak tanıyor. 2 milimetre boyutundaki yönlendirici, fiber optik kablolarla gönderilen ışık sinyallerini kuantum bilgisayar bileşenlerinin anlayacağı forma dönüştürüyor.

Kuantum ağların önündeki engel aşıldı

Kuantum bilgisayarlar şu anda yalnızca özel laboratuvar koşullarında çalışabiliyor. Harvard ekibinin geliştirdiği çözüm, bu bilgisayarların birbirine bağlanarak kuantum ağları oluşturulmasının yolunu açıyor. Cihaz, kübitlerle iletişim için gereken mikrodalga sinyalleri ile fiber optik ağlarda kullanılan optik sinyaller arasında köprü görevi görüyor.

Harvard'dan kuantum ağlar için foton yönlendirici

Lityum niobat malzemesi kullanıldı

Araştırmacılar, cihazı geliştirirken lityum niobat adlı malzemeden yararlandı. Bu malzeme, hem optik hem de mikrodalga sinyallerini verimli şekilde işleyebilme özelliği sayesinde tercih edildi. Cihaz, 2 santimetrelik bir çip üzerine yerleştirildi.

Rigetti Computing ve MIT ile işbirliği yapıldı

Harvard ekibi, çalışmalarını Rigetti Computing, Chicago Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacılarıyla birlikte yürüttü. Projede yer alan doktora öğrencisi Hana Warner, “Farklı kuantum bileşenlerini birbirine bağlamanın pratik yollarını arıyoruz” dedi.

Test çalışmaları devam ediyor

Yeni geliştirilen foton yönlendirici şu anda laboratuvar ortamında test ediliyor. Araştırmacılar, cihazın kuantum bilgisayarlar arasında veri aktarımında kullanılabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

 

Harvard’dan kuantum ağlar için foton yönlendirici yazısı ilk önce BeeTekno yayınlanmıştır.