2003 yılında, İİBK (İş ve İşçi Bulma Kurumu) olarak faaliyet gösteren kurulşumuz, Avrupa Birliği’ne uyum süreci ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) olarak yeniden yapılandırılmıştır. O yıllardan bu zamana kadar pek çok vatandaşımıza iş bulma konusunda ve personel arayan işverenlere yardımcı oldu. Günümüzde dijitalleşmenin etkisiyle iş arama süreçlerinin de sanal ortamlara taşınmasının kaçınılmaz olduğunu biliyoruz. İŞKUR’da boş durmayıp 2019 yılının Mayısından beridir “Sanal İstihdam Fuarı” adı altında bir etkinlik yapıyor.
Sizlere bu makalede, çok sıradan bir etkinlikmiş gibi gelen bu fuarın, aslında ne kadar büyük bir önemi olduğunu anlatmaya çalışacağım. Ayrıca Sanal İstihdam sitesini nasıl kullanıp iş başvurusu yapabileceğinizi de makalemizde okuyabilirsiniz.
Nedir Bu Fuarı Önemli Yapan?
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından düzenlenen Sanal İstihdam Fuarı’nın, iş arayanlar ve işverenleri online platformda bir araya getiren önemli bir hizmet olduğunu belirtmiştik. Özellikle engelli bireyler için bu fuar, evden çıkmadan iş bulma imkânı sunarak büyük bir kolaylık sağlamaktadır. İş arayan engelli vatandaşlarımız, fiziksel engellerinden dolayı sorun yaşamadan evlerinden iş başvurusu yapabilir ve mülakatlara katılabilirler. Bu da fuarı gerçekten çok önemli ve anlamlı yapmaya yetiyor.
Nasıl Giriş Yapılır?
Sanal İstihdam Fuarı’na katılmak için şu adımları izleyebilirsiniz:
İŞKUR’a Kayıtlı Olmak:
-
- Eğer daha önce İŞKUR’a kayıt olmadıysanız, önce İŞKUR resmi sitesi üzerinden kaydınızı tamamlamalısınız.
- Engelli bireyler, ancak engel durumlarını belgeleyerek İŞKUR’a özel istihdam hizmetlerinden yararlanabilir.
Sanal İstihdam Fuarı ana sayfasında eğer yoksa İŞKUR hesabı oluşturabilirsiniz. Hesabınız var ve şifresini hatırlamıyorsanız yine bu sayfada ilgili linke tıklayarak şifre sorununuzu çözebilirsiniz. Herşey tamamsa ekrandaki “İŞ ARAYAN GİRİŞİ”ne tıklıyoruz.
Gelen ekranımızda TCKN (Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası) ve şifremizi yazıyoruz. Bu ekranda aynı zamanda E-Devlet şifrenizi kullanarak E-Devlet Girişi kısmından da giriş yapabilirsiniz.
Sanal Fuar Girişi:
Önümüze gelecek olan ekran aşağıdaki görseldeki gibi olacaktır. Bu ekranda aktif olan fuarları görebileceksiniz. Engelliler haftası nedeniyle özel bir etkilik yapıldığından tüm bölgelerdeki “Engellilere Yönelik İstihdam Fuarı” aktif olarak görebilirsiniz. Bu ekranda ben Ege bölgesini seçerek devam ettim.
Bölgeyi seçtikten sonra açılacak olan ekranda çalışmak istediğiniz şehri seçebilirsiniz. İzmirde yaşadığımdan, seçimimi yapınca karşıma gelen ekran, bu oldu. Gördüğünüz gibi ekranda firmalar logoları ile mevcut. Düşünsenize sağlıklı bir insan bu kadar firmaya ne kadar zamanda başvurabilir.
Şimdi bazılarınız “Bunda ne var ki. zaten pek çok platformda bu şekilide başvuru yapabiliyoruz.” diyebilir. Bu gerçekten de doğru bir tespittir. Ama size bu fuarı özel kılan kısmını şimdi göstereceğim. Aşağıdaki görsele dikkatle bakarsanız “CV Bırak” İş İlanları” gibi bölümlerden farklı olarak “Canlı Görüşme” kısmı var. Eğer görüşme yapmak isterseniz “Görüşmeyi Başlat” demeniz yeterli. Tabii ki firma görevlisinin online olması kaydıyla.
Yaptığımız incelemelerde online olan firma sayısının bir hayli olduğunu gördük. Bütün bunların dışında Fuara giriş yaptıktan sonra, katılımcı firmaların sanal stantlarını gezebilirsiniz. Hatta ilgilendiğiniz sektörleri filtreleyerek size uygun iş ilanlarını bulabilirsiniz.
Engelli bireyler, geleneksel iş fuarlarına katılmakta fiziksel ve sosyal engellerle karşılaşabildiğini söyledik. İŞKUR Sanal İstihdam Fuarı’nın avantajları olarak şunları söyleyebiliriz:
- Erişilebilirlik: Evden katılım imkânı sunar.
- Engelsiz İletişim: Online görüşmelerde ihtiyaç duyulan uyarlamalar talep edilebilir.
- Fırsat Eşitliği: İşverenler, engelli adayları doğrudan değerlendirme şansı bulur.
- Zaman ve Maliyet Tasarrufu: Seyahat gerektirmez.
Bu gibi girişimler tabiiki pek çok soruna derman olmayabilir. Ama ülkemizde, çalıştığım firma dahil olmak üzere, pek çok firma engelli bireyleri bünyelerine katıyor. Aslında bu, biz engelli bireyler için, bir firmanın ekibine katılmış olmanın dışında, hayata da katılma anlamına geliyor. Bunun çok büyük bir anlamı olduğunu ve hayatlarımızda fark yarattığını söylemem gerekli. Herzaman söylenir ve çarpıcı bir gerçeklik payı vardır. Unutmayın “Hepimiz Birer Engelli Adayıyız”.
İŞKUR Sanal İstihdam Fuarı Engelli Bireyler İçin Fırsat Kapısı Olmaya Devam Ediyor yazısı ilk önce BeeTekno | Güncel Teknoloji Haberleri ve İncelemeler yayınlanmıştır.